Zbigniewa Morsztyna Treny żałosne Apollina z Muzami przy oddaniu ostatniej usługi ciału Jana Hoverbecka z 1682 roku. Odnaleziony druk i nieznane ustępy twórczości poety - Grześkowiak, Radosław (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2024)
Autor odnalazł nieznany polskim badaczom druk dzieła Zbigniewa Morsztyna Treny żałosne Apollina z Muzami przy oddaniu ostatniej usługi ciału Jana Hoverbecka z 1682 r., którego tekst znany był dotąd z niepełnej rękopiśmiennej kopii z XVII w. (brak w niej 74 wersów cyklu). Artykuł zawiera komentowaną edycję nieznanych pieśni funeralnego zbioru, a także omawia okoliczności powstania, analizuje jego poetykę oraz miejsce w literackiej oprawie pogrzebu (uroczystość uczczono też sześcioma drukami niemieckojęzycznymi i dwoma łacińskimi).