Scripti versus manu Philippi… czyli o albumie przyjaźni z wpisem Filipa Melanchtona ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie - Milewska-Kozłowska, Joanna (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2024)
Stare druki są cennym artefaktem nie tylko ze względu na swą treść, ale także z powodu pozostawionych na ich kartach adnotacji. Przedstawiony w artykule album przyjaciół to wittenberska edycja psalmów w tłumaczeniu Marcina Lutra z 1551 r., do którego wpisał się praeceptor Germaniae Filip Melanchton, a także inni znani reformatorzy z XVI w. oraz osoby świeckie, związane z dworem książąt pomorskich. Po omówieniu wpisów w dalszej części artykułu podjęto próbę zidentyfikowania właścicieli książki oraz nakreślenia okoliczności, w jakich znalazła się w zbiorach Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie.