Jana Długosza list dedykacyjny do Katalogu arcybiskupów gnieźnieńskich - Rajfura, Hanna (Odrodzenie i Reformacja w Polsce, 2019)
Artykuł zawiera przekład listu dedykacyjnego (powstałego ok. 1476) do Katalogu arcybiskupów gnieźnieńskich Jana Długosza oraz wstęp prezentujący zagadnienia poruszone w tekście i stan badań nad Katalogami biskupów polskich Długosza. The article contains Polish translation of the prefatory letter (ca 1476) to the Catalogue of the Archbishops of Gniezno by Jan Długosz and an introduction which discusses problems mentioned in the text as well as current state of research on the Vitae episcoporum Poloniae by Długosz.