Pol. "czas" vs "pogoda" Mac. "време". Różnice w konceptualizacji świata - Topolińska, Zuzanna (Linguistica Copernicana, 2023)
Autorka prezentuje polskie i macedońskie przykłady ilustrujące, jak języki różnią się w konceptualizacji świata i stwierdza, że analiza takich różnic stanowi interesujące źródło informacji o mentalności poszczególnych narodów.