Co znaczy poniemieckie? Zarys problematyki na przykładzie narracji mieszkańców Wrocławia - Biskupska, Kamilla (LUD. Organ Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego, 2024)
Przymiotnik poniemieckie jest od dekad elementem praktyki językowej kolejnych pokoleń mieszkańców „Ziem Odzyskanych”. Do tej pory nie zostały jednak poddane głębszej analizie znaczenia nadawane temu terminowi. Autorka przedstawia znaczeniowe konteksty funkcjonowania poniemieckiego w dyskursie akademickim oraz analizuje zebrany materiał empiryczny – wywiady z drugim i trzecim pokoleniem mieszkańców Wrocławia – pod kątem znaczeń nadawanych współcześnie temu pojęciu. Niniejszy artykuł jest głosem w dyskusji nad postrzeganiem i włączaniem do tożsamości mieszkańców tych ziem dziedzictwa niemieckiego, ciągle obecnego na terenach przyłączonych do Polski w 1945 roku.