Agnieszka Pasieka, Katarzyna Zielińska (red.), Opór i dominacja. Antologia tekstów, tłum.: M. Petryk, A. Halemba, A. Weseli, A. Pasieka, Kraków: Nomos, 2015, ss. 423, ISBN 978-83-7688-513-1. - Leszczyńska, Katarzyna; Tobiasiewicz, Edyta (LUD. Organ Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego, 2019)
Recenzja książki: Opór i dominacja. Antologia tekstów, pod redakcją Agnieszki Pasieki i Katarzyny Zielińskiej, Kraków: Nomos, 2015, tłumaczenie tekstów: Michał Petryk, Agnieszka Halemba, Agnieszka Weseli, Agnieszka Pasieka.