Analiza dyskursów środowiskowych w Dolinie Biebrzy: w stronę ekologizacji antropologii: Analysis of environmental discourses in the Biebrza Valley: towards the ecologicalization of anthropology - Kozhevnikova, Magdalena (LUD. Organ Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego, 2024)
W Dolinie Biebrzy występuje wiele różnych dyskursów o środowisku, jak również konfliktów związanych z odmiennym postrzeganiem relacji przyrody i człowieka. Dominujące są dwa: dyskurs prowadzony przez pracowników i ekspertów Parku Narodowego („instytucjonalny”) i dyskurs niezadowolonych mieszkańców („rolniczy”). Tylko pozornie mówią o tej samej wodzie, w rzeczywistości w każdej z tych narracji woda ma inne znaczenie i wartość, zarówno materialną, jak i emocjonalną. Autorka dokonuje przeglądu i analizy sprzecznych stanowisk, przy czym odchodzi od tradycyjnego dla etnografii relatywizmu wiedzy i opowiada się po stronie ekologicznej wiedzy eksperckiej, jako tej, która daje największe szanse na odwrócenie katastrofalnych trendów antropocenu.