Mgr Elżbieta Królikowska (1942–2025) - Woźniak, Alicja (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2025)
Elżbieta Królikowska była etnografką, wieloletnią pracowniczką Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego (MAiE) w Łodzi, kuratorką Zespołu Działów Etnograficznych, redaktorką serii etnograficznej „Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi”. Ceniono ją w środowisku naukowym i muzealnym. Była osobą skromną i zaangażowaną w swoją pracę, dużą wiedzą wspierała innych.