Prof. dr Olga Goldberg-Mulkiewicz (1933–2025) - Redakcja (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2025)
Prof. dr Olga Goldberg-Mulkiewicz była etnografką, etnolożką, profesorką Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, kierowniczką Katedry Folkloru Żydów (Jewish Folklore and Comparative Studies Dept.). Od 1961 r. Profesor związana była z Katedrą Etnografii Uniwersytetu Łódzkiego. Była uznaną badaczką tradycyjnej kultury i twórczości ludowej Żydów polskich.