Mapowanie grup etnolingwistycznych przestrzeni miejskiej. Trendy postnomadycznej sedentaryzacji w chińskim mieście peryferyjnym - Golik, Katarzyna (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2025)
Głównym celem niniejszego artykułu jest mapowanie grup etnolingwistycznych wraz z migracjami i wpływem na przestrzeń miejską w mieście północno-zachodniego pogranicza Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL). Do badań wybrano wieloetniczną Ewenkijską Chorągiew Autonomiczną (Nantun) w regionie Hölön Buir. Jego mieszkańcy obejmują postpasterskich: Mongołów, Ewenków i Dagurów. Odnoszę się do kategorii etnicznych i językowych w celu mapowania sieci społecznych, a następnie próbuję śledzić ich wzorce migracji z obszarów wiejskich do przestrzeni miejskich. Stawiam hipotezę, że wymiar etnolingwistyczny odgrywa rolę w przestrzennej sedentaryzacji ruchów społecznych i migracji na tym obszarze. Procesy społeczne w Nantunie toczą się na peryferiach Chin. Jednak dają one wgląd w szersze przemiany związane z sieciami etnicznymi i społecznymi, które kształtują lokalny system społeczny – nawet w cieniu potężnego i bardzo aktywnego państwa. Pytanie brzmi, w jaki sposób migranci mogą wpływać na przestrzeń miejską. Czy etniczność jest czynnikiem w kontekście miejskiej sedentaryzacji?