Poza krajoznawczym i etnograficznym kanonem. Przypadek Anieli Chmielińskiej (1869–1936) - Szklarczyk, Justyna (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2025)
Celem artykułu jest przyjrzenie się działalności Anieli Chmielińskiej w Łowiczu w pierwszych czterech dekadach XX w. Jako krajoznawczyni, etnografka i folklorystka, która „wynalazła Księżaków”, A. Chmielińska podejmowała się różnych aktywności zdradzających odmienne podejścia do ludowości i sztuki ludowej. Na przykładzie ekspozycji przygotowanych przez A. Chmielińską autorka rekonstruuje jej praktykę badawczą i krajoznawczą oraz, szerzej, krajobraz instytucjonalny Łowicza i wynikające z niego napięcia na linii centrum-peryferie.