How a gathering becomes a holiday. Modern social practices of migrants from flooded zones in Ukraine - Koval-Fuchylo, Iryna; Orszulak-Dudkowska, Katarzyna (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2022)
W artykule zostały przedstawione współczesne praktyki upamiętniania zatopionych wsi ukraińskich, podejmowane w trakcie corocznych lub okazjonalnych spotkań przesiedleńców z terenów zalanych w różnych regionach Ukrainy. Opisano kolejne etapy organizowania tego rodzaju działań, od spontanicznych odwiedzin zalanego miejsca do uroczystych spotkań mieszkańców wsi nad brzegiem zbiornika wodnego. Ukazano zrytualizowane mechanizmy i środki, dzięki którym zwykłe spotkanie grupy ludzi nabiera charakteru święta poprzez sakralizację czasu i miejsca spotkania (budowanie obiektów pamięci, takich jak kaplice, krzyże, pomniki, publikację wspomnień, organizację wystaw itp.), dobór uczestników, wykorzystanie odpowiednich identyfikatorów świętowania (wspólna uczta, akompaniament muzyczny, wykonywanie pieśni okolicznościowych, użycie strojów ludowych, pamiątkowe fotografie).