Municipality Day(s): a new tradition in the calendar of municipal festivals - Beňušková, Zuzana (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2022)
Wydarzenia społeczno-kulturalne i estiwale, organizowane w miejscu zamieszkania ich uczestników i potencjalnych widzów, pełnią ważną funkcję w życiu współczesnych społeczności zarówno wiejskich, jak miejskich. Jednym z wydarzeń, które mają opinię tradycyjnych, choć nie przystają do tradycyjnych wzorców kulturowych, jest święto miejscowości (Deň obce) – Dzień Miasta lub Dzień Wioski. Materiału do niniejszej analizy dostarczyły badania terenowe oraz materiały internetowe dotyczące obchodów dnia kilku miejscowości na Słowacji oraz podobnych obchodów w wybranych krajach. Jako przykłady posłużyły obchody w trzech miejscowościach: Święto Wioski w Tekovskich Lužanach, wielokulturowej wsi o populacji stabilnej od drugiej połowy XX w., Dni Petržalki – dzielnicy miasta, oraz Dnia Hviezdoslavova, który jest przedmieściem. Tego rodzaju obchody są globalnym świętem o lokalnej funkcji. Ich szczególne znaczenie wynika z faktu, że dominuje w nich element obywatelski, który w ich przypadku ma większe znaczenie niż inne segmenty społeczne miejscowości: religijne, etniczne, zawodowe, związane z wiekiem czy płcią mieszkańców. Wraz ze wzrostem znaczenia społeczeństwa obywatelskiego rośnie też status takich obchodów w kalendarzu wydarzeń organizowanych w społecznościach terytorialnych.