A rite in the light of the Actor-Network Theory – the research perspectives (as exemplified by the feast of Corpus Christi in Spycimierz) - Smyk, Katarzyna (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2022)
Autorka wychodzi od badań obrzędowości dorocznej w nurcie semiotyki strukturalnej, które pozwoliły określić obrzęd jako tekst kultury. Wykazuje następnie, że Teoria Aktora-Sieci (ANT) może być naturalną kontynuacją strukturalno-funkcjonalnych badań obrzędowości, gdyż te dwa podejścia spotykają się w czterech przestrzeniach metodologicznych, które je inspirują: antropologii i etnologii, strukturalizmu, semiotyki (tekstu) oraz etnometodologii W drugiej części autorka nakreśla dwa zasadnicze „zyski metodologiczne”, jakie może przynieść badaniom obrzędów zastosowanie ANT: nowe spojrzenie na elementy struktury obrzędowego tekstu kultury oraz wykorzystanie translacji jako in spe narzędzia semiotyki obrzędowej. W podsumowaniu otwiera nowe perspektywy badawcze, szczególnie pokazując ANT jako naturalny pomost między strukturalno-funkcjonalno-semiotycznym opisem obrzędu a konstruktywizmem i jako szansę na interpretację sposobu, w jaki teksty kultury posttradycyjnej budują wspólnotę.