Halloween and Valentine’s Day in Slovakia: new holidays or new opportunities for celebration? - Popelková, Katarína; Zajonc, Juraj (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2022)
Artykuł przedstawia analizę obchodów Halloween i walentynek na Słowacji z perspektywy teorii ewentyzacji, szczegółowo opracowanej przez Winfried Gebhardt (2000). Teoria ta koncentruje się na wewnętrznych i zewnętrznych transformacjach obchodów świąt w nowoczesnych społeczeństwach i objaśnia wymiar kulturowy procesów indywidualizacji i pluralizacji w okresie późnej nowoczesności. Autorzy analizują oba święta jako zjawiska globalne, skupiając się na praktykach ich celebracji, tj. na tym, w jaki sposób są obchodzone, a także przedstawiają procesy historyczne i społeczne związane z transformacjami sposobów świętowania, jakie zaszły w Europie i na Słowacji od końca XX w. Autorzy prezentują także materiały badawcze, które rzucają światło na procesy domestykacji oraz przybliżają sposoby świętowania Halloween i walentynek na Słowacji. Następnie na podstawie danych empirycznych formułują wnioski dotyczące sposobów spędzania tych dwóch „nowych” świąt oraz ich relacji do procesów ewentyzacji kultury świętowania.