Strukturyzowane metody wytwarzania i wizualizacji danych z wykorzystaniem GIS: domeny semantyczne w etnograficznych badaniach krajobrazów - Fatková, Gabriela; Šlehoferová, Tereza (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2021)
W artykule prezentujemy zastosowanie niektórych strukturyzowanych metod wytwarzania danych, używanych przede wszystkim w antropologii kognitywnej, równolegle z metodami wizualizacji danych za pomocą systemów informacji geograficznej (GIS) na przykładzie badań związanych z percepcją krajobrazu. Omawiamy proces opracowywania danych uzyskanych techniką jakościową i przeniesionych za pomocą analizy domen semantycznych do interfejsu GIS oraz definiujemy możliwości interpretacyjne, jakich dostarcza zastosowanie tak wielopoziomowego podejścia i zróżnicowanych narzędzi. Opisane w artykule procedury zostały wstępnie zweryfikowane w badaniach własnych, lecz powiązania między opisywanymi w artykule podejściami metodologicznymi powinny stanowić przedmiot dalszej dyskusji naukowej, a przede wszystkim weryfikacji doświadczalnej.