20 lat „słownika etnografów”. Od idei do cyfrowego portalu - Ceklarz, Katarzyna (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2025)
Artykuł przybliża historię powstania serii publikacji Etnografowie i ludoznawcy polscy. Sylwetki, szkice biograficzne, czyli tzw. słowników etnografów. Seria ta jest przykładem wyrazu pamięci środowiskowej wśród etnologów/antropologów kulturowych w Polsce, bowiem słownik daje możliwość analizy dorobku przedstawicieli dyscypliny, śledzenia dziejów myśli antropologicznej, popularyzacji sylwetek oraz dokonań badaczy i teoretyków, a także wpływa na kształtowanie i umacnianie tożsamości środowiskowej. W artykule przeanalizowałam proces rozwoju i modyfikacji tej serii na przestrzeni dwudziestu lat jej funkcjonowania, omówiłam sylwetki redaktorów poszczególnych tomów, a także statystyczne dane dotyczące autorów biogramów oraz bohaterów tych tekstów, oraz zaprezentowałam portal wiedzy etnoznawcy.pl (https://etnoznawcy.pl/), który jest naturalnym dopełnieniem słownika i kontynuacją biografistycznych działań etnologicznego środowiska. Ponadto omówione zostały doświadczenia związane z procesem redagowania tomów serii. W zakończeniu zawarto refleksje związane z techniczną stroną przygotowywania słownika oraz budowania (na jego podstawie) portalu wiedzy.