Celebration of the New Year in Ukraine during the Soviet and post-Soviet periods - Matyukhina, Oleksandra (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2022)
W drugiej połowie XX w. i w początkach XXI w., czyli w czasach władzy radzieckiej i w okresie postradzieckim, Nowy Rok był – i pozostaje do dziś – jednym z najważniejszych świąt kalendarzowych celebrowanych przez ludność miejską Ukrainy. Nie ulega wątpliwości, że liczne i zróżnicowane obyczaje i tradycje świętowania, które dotyczą tego święta, są zarówno zapożyczone z obchodów innych świąt, jak nowo stworzone; wszystkie jednak są przypisane wyłącznie do niego. W artykule omówione są transformacje tradycji i rytuałów dotyczących świętowania Nowego Roku na Ukrainie w drugiej połowie XX w. i w początkach XXI w., które pokazują, że jego pozycja jako głównego zimowego święta kalendarzowego, związanego z przejściem od starego do nowego cyklu rocznego, pozostaje niezmieniona. Wzorce świętowania Nowego Roku, tj. jednolity system specyficznych dla niego obyczajów, tradycji i rytuałów, wykształciły się w latach 50. i 60. XX w., które w większości nie uległy zmianie aż do dziś. Święto nadal zachowuje charakter rodzinny, a bogato udekorowana choinka noworoczna oraz obfitość smakołyków i prezentów pozostają jego atrybutami. Jednocześnie pod koniec XX w. w obchodach Nowego Roku pojawiły się nowe obyczaje i rytuały. Szczególnie interesujące jest wzbogacenie obchodów o symbole i rytuały europejskie i chińskie, choć w zmienionej i przeredagowanej formie, które mocno podkreślają magiczny komponent obchodów związany z życzeniami, aby nadchodzący rok był lepszy niż poprzedni. Nowy Rok utrzymuje swój charakter głównego święta przejścia od jednego roku kalendarzowego do następnego. Takie święta od zawsze są elementem autentycznego życia społeczności.