Projekt "Melodie Miasta Łodzi". Czyli o próbie praktykowania paraetnomuzykologii praktycznej w przestrzeni wielkomiejskiej - Puliński, Bartosz (Łódzkie Studia Etnograficzne, 2018)
Autor przedstawia w artykule własny projekt Melodie Miasta Łodzi. Projekt dotyczy muzykantów i muzyki, związanych przede wszystkim z zanikającym folklorem różnych tradycji, który można znaleźć w mieście Łodzi. Priorytetem dla przedsięwzięcia jest odnalezienie łódzkich muzykantów (związanych z dowolnymi zanikającymi tradycjami muzycznymi) oraz promocja ich gry. W artykule autor omawia założenia teoretyczne i metodę pracy, etapy realizacji projektu i jego efekty (akceptacja przez środowisko muzyki tradycyjnej).