Rola przywództwa transformacyjnego w zwiększaniu satysfakcji zawodowej nauczycieli edukacji podstawowej - STRATAN, Victoria (Labor et Educatio, 2024)
Niniejsze badanie analizuje wpływ przywództwa transformacyjnego na satysfakcję zawodową nauczycieli edukacji podstawowej. Badanie wpisuje się w akademicki kontekst, w którym przywództwo transformacyjne stało się kluczowym zagadnieniem w analizie efektywności organizacyjnej i dobrostanu pracowników. Na podstawie przeglądu literatury badanie uwzględnia różne teorie przywództwa transformacyjnego oraz ich korelację z satysfakcją zawodową nauczycieli. W celu zbadania relacji między tymi dwoma konceptami opracowano i zastosowano kwestionariusz wśród grupy nauczycieli edukacji podstawowej z Republiki Mołdawii. Analiza zgromadzonych danych pozwoliła zidentyfikować aspekty przywództwa najbardziej cenione przez kadrę nauczycielską oraz te, które wymagają udoskonalenia w celu zwiększenia satysfakcji zawodowej. Ponadto badanie zawiera konkretne rekomendacje sformułowane przez ankietowanych nauczycieli dotyczące poprawy praktyk przywódczych w instytucjach edukacyjnych. Wnioski z badań podkreślają znaczącą rolę przywództwa transformacyjnego w tworzeniu pozytywnego i stymulującego środowiska pracy dla nauczycieli, co przyczynia się do wzrostu ich satysfakcji zawodowej, a tym samym do poprawy jakości procesu edukacyjnego.