Męskość bez przemocy – zastosowanie komunikacji bez przemocy (NVC) w wychowaniu i edukacji - PIERZCHAŁA, Michał; KORNICKA, Alicja; MARCZAK, Paweł (Labor et Educatio, 2024)
Artykuł przedstawia propozycję zastosowania komunikacji bez przemocy (ang. Nonviolent Communication, NVC) jako strategii w redukcji zjawiska przemocy w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem mężczyzn, którzy wciąż dominują w roli sprawców. Mimo rozwoju technologii i rosnącej świadomości ludzi, przemoc pozostaje poważnym wyzwaniem także w polskim kontekście. Komunikacja bez przemocy, bazująca na empatii i zrozumieniu potrzeb wszystkich stron zaangażowanych w interakcję, może stanowić skuteczną metodę zmniejszania agresji i budowania konstruktywnych, nieprzemocowych form dialogu. W artykule zaprezentowano również propozycje wdrożenia metody NVC w wychowanie i edukację, jako istotny element poprawiający jakość relacji w rodzinie, szkole i lokalnych społecznościach.