Rozwijanie biegłości fonologicznej: rola edukacyjnych gier językowych w programach nauczania w przedszkolach hebrajskich - MIZRAHI, Karni Iiriz (Labor et Educatio, 2024)
Tło: Rozwój fonologiczny odgrywa kluczową rolę we wczesnym przyswajaniu języka, stanowiąc podstawę dla biegłości w czytaniu i pisaniu. Dla dzieci hebrajskojęzycznych uczęszczających do przedszkola złożoność fonologicznego systemu języka hebrajskiego stwarza zarówno wyzwania, jak i możliwości. Niniejsze badanie analizuje teoretyczne podstawy rozwoju fonologicznego, czerpiąc z perspektyw kognitywnych, socjokulturowych, interakcjonistycznych i socjolingwistycznych, a także bada potencjał edukacyjnych gier językowych w przedszkolnych klasach hebrajskich. Metody: W badaniu zastosowano jakościowy projekt badawczy, koncentrując się głównie na systematycznym przeglądzie literatury oraz analizie treści. Postawione pytania badawcze dotyczą tego, jakie wnioski można wyciągnąć z wcześniejszych badań akademickich na temat przyswajania języka, w szczególności rozwoju fonologicznego, oraz w jaki sposób odkrycia te mogą wspierać praktyczne zastosowanie edukacyjnych gier językowych w edukacji wczesnoszkolnej. Wyniki: Badanie podkreśla znaczenie całościowej integracji wniosków teoretycznych z praktyką pedagogiczną, zwracając uwagę na dopasowanie do procesów poznawczych, interakcje socjokulturowe, uwzględnianie indywidualnych różnic oraz włączanie treści do programu nauczania. Wśród rekomendacji dla nauczycieli i decydentów znajdują się: dostosowanie nauczania do etapów rozwoju poznawczego, promowanie współpracy w nauce, uwzględnianie różnorodnych potrzeb uczniów, zapewnienie rozwoju zawodowego nauczycieli, alokacja zasobów, wdrażanie systemów oceniania oraz wspieranie polityki edukacyjnej sprzyjającej rozwojowi fonologicznemu. Wnioski: Poprzez połączenie teorii z praktyką, badanie dostarcza cennych wskazówek dla nauczycieli i decydentów dążących do wspierania rozwoju fonologicznego dzieci hebrajskojęzycznych w przedszkolach. Harmonijne połączenie wniosków teoretycznych z praktycznymi rekomendacjami tworzy bogate w język środowisko edukacyjne, wspierając młodych uczniów w ich rozwoju językowym oraz promując inkluzywność w procesie edukacyjnym.