Ewolucja rozumienia ojcostwa. Próba syntezy - POCHOPIEŃ, Robert (Labor et Educatio, 2025)
Słowo „ewolucja” pochodzi od łacińskiego „evolvere” – „rozwijać się” – czyli, ujawniać bądź demonstrować ukryte możliwości. Chodzi o uchwycenie procesu zmian zachodzących w czasie. Współczesny termin „ewolucja” oznacza po prostu zmianę. Niniejszy artykuł podejmuje próbę syntezy ewolucji pojęcia „ojcostwo”. Uwzględnia rys historyczny; wskazuje na wybranych myślicieli zajmujących się także tym tematem; przypomina również stanowisko Kościoła katolickiego, wyrażone przez ostatnich dwóch papieży. Artykuł nawiązuje do tradycyjnego ujęcia płci, a także wskazuje na współczesne próby definicji ojcostwa. Upomina się o konkretne wsparcie ojców w ich działaniach wychowawczych, ujmowanych również w aspekcie pedagogicznym, co jest niezwykle ważne. Ojcowie potrzebują wsparcia, zachęty do tego, by czynnie uczestniczyć we wzrastaniu swoich dzieci. Potrzebne są zarówno rozważania teoretyczne (naukowe), jak i pragmatyczne, czyli konkretne wskazówki uwzględniające współczesne osiągnięcia nauki oraz kontekst kulturowy.