Perspektywy życia duchowego w erze smartfonów - BUKSA, Łukasz (Labor et Educatio, 2024)
Niniejszy rozdział analiz, w jaki sposób można pielęgnować, z perspektywy wiary chrześcijańskiej, rozwój życia duchowego człowieka we współczesnej epoce przemian behawioralnych napędzanych smartfonizacją – częstym i często uzależniającym korzystaniem ze smartfonów. Kwestia ta jest niezwykle istotna, biorąc pod uwagę powszechne wykorzystanie telefonów komórkowych oraz wykładniczy wzrost czasu spędzanego przez niemal wszystkie pokolenia przed ekranami. Temat ten jest szczególnie pilny, ponieważ ukazuje przecięcie dwóch zasadniczo odmiennych rzeczywistości. Z jednej strony – wewnętrznego, duchowego świata człowieka, który od początku nowoczesności był często marginalizowany lub sprowadzany do dążenia do dobrostanu psychofizycznego. Z drugiej strony – świata wirtualnego, który coraz bardziej dominuje nad naszym czasem, zwłaszcza wśród młodszych pokoleń, tworząc „życie w sieci” lub „życie połączone”. Wszechobecny wpływ tego drugiego uniwersum – świata ekranów – wymaga zarówno zaangażowania w ochronę życia duchowego człowieka cyfrowego, czyli homo sapiens digitalis, jak i poszukiwania nowych możliwości rozwoju duchowego w erze smartfonów.