„Polak z krwi i kości, choć imię i nazwisko brzmią «nieswojsko»…” Manfred Kridl w kraju i na emigracji - Kola, Adam F. (Litteraria Copernicana, 2015)
Histria życia Manfreda Kridla (1882–1957) mogłaby stanowić kanwę interesującej kulturowej historii intelektualistów pierwszej połowy XX wieku. Postać ta wydaje się dobrze znana, zwłaszcza w środowisku polonistów. Zarazem życie Kridla obrosło legendami, jego dzieło jest zapoznane, znaczenie umniejszane, natomiast koleje losu opisywane jedynie wybiórczo. Przypisanie Kridlowi tytułu „mistrza” jest jednak w pełni zasłużone, był bowiem jedną z kluczowych postaci nowoczesnego literaturoznawstwa polskiego (NLP1 ) w okresie międzywojennym, ono zaś na dobre zmieniło naszą humanistykę. Artykuł prezentuje wiele ciekawych faktów z życia Manfreda Kridla.