Goran Bregović – ambasador Bałkan(izmu) - Tasić, Nataša (Litteraria Copernicana, 2024)
Artykuł poświęcony jest Goranowi Bregovicowi, jednemu z najbardziej rozpoznawalnych muzyków z regionu byłej Jugosławii. Ponieważ jego ogromna popularność zawsze budziła kontrowersje, niniejszy tekst przedstawia dwa przeciwstawne punkty widzenia i próbuje rozstrzygnąć dylemat: czy Goran Bregović jest ambasadorem Bałkanów, czy bałkanizmu? Po części wstępnej artykuł analizuje reprezentatywne elementy twórczości artystycznej Bregovicia, najpierw przez pryzmat afirmatywny, a następnie krytyczny. Mając na uwadze, że koncerty są jego głównym kanałem komunikacji z publicznością, podkreśla się performatywny aspekt kariery artysty. Obie perspektywy, afirmatywna i krytyczna, opierają się na istniejącej w dyskursie akademickim argumentacji teoretycznej, publicznie dostępnych informacjach z różnych źródeł medialnych oraz krytycznym spojrzeniu autora na pracę Bregovicia.