Jacek Staszewski (1933-2013) - historyk i nauczyciel - Wieczorek, Agnieszka (Litteraria Copernicana, 2023)
Artykuł jest wspomnieniem o życiu i działalności naukowej oraz dydaktycznej Profesora Jacka Staszewskiego.