Czas, który się zatrzymał. Teatr Christopha Marthalera - Burzyńska, Anna R. (Litteraria Copernicana, 2018)
Artykuł stanowi wprowadzenie do twórczości szwajcarskiego reżysera teatralnego Christopha Marthalera. Opis wybranych spektakli reżysera (Murx den Europäer!, Die Fruchfliege, Riesenbutzbach. Eine Dauerkolonie, Schutz vor der Zukunft) skupia uwagę na jego filozofii rzeczywistości i poglądach politycznych. By uchwycić specyfikę melancholijnego stylu Marthalera i model świata wyłaniający się z jego spektakli, autorka analizuje unikatowy styl aktorstwa w przedstawieniach, koncepcje scenograficzne i rozmaite sposoby wykorzystania muzyki oraz objaśnia konteksty i inspiracje stojące za poszczególnymi projektami.