Setny jubileusz opowiadania "Rashōmon". Wywiad z profesorem Yasuyoshim Sekiguchim - Jarosz, [Tłumaczenie:] Aleksandra (Litteraria Copernicana, 2017)
Mija właśnie sto lat od ukazania się opowiadania Rashōmon. Z tej okazji spotkaliśmy się z czołowym specjalistą w dziedzinie badań nad Ryūnosuke Akutagawą, Panem Profesorem Yasuyoshim Sekiguchim. Zapytaliśmy go o aktualność tego utworu w dzisiejszych czasach, o rozwój badań nad nim, o nowe interpretacje, a także o refleksje, do których Profesor zachęca nauczycieli języka japońskiego oraz licealistów.