„Wpływy polskie” w studiach szewczenkoznawczych Wasyla Szczurata „Szewczenko i Polacy. Podstawa wzajemnych relacji” (aspekt kontekstowy) - Sanżarewska-Chmiel, Natalia (Litteraria Copernicana, 2026)
W artykule podjęto problematykę koncepcji „polskich wpływów” w twórczości Tarasa Szewczenki w dziele Wasyla Szczurata Szewczenko i Polacy. Podstawa wzajemnych relacji. Autor mówi o możliwych wpływach w dwóch aspektach: biograficznym (kontakty osobiste i znajomości) i kontekstowym (zapożyczone idee i wpływ na poglądy). W artykule pojęcie „wpływów” rozpatrywane jest w dwóch aspektach: z punktu widzenia wiarygodności przedstawionych faktów, porównując je ze współczesnymi badaniami; i z punktu widzenia znaczenia, jakie nadał pojęciu autor monografii. Nie wszystkie wnioski W. Szczurata były słuszne, po części ze względu na brak znanych wówczas dokumentów i informacji. Co więcej, artykuł dowodzi, że słowo wpływ w rozumieniu Szczurata nie oznacza zapożyczenia, ale raczej inspirację lub znajomość. Mimo że omawiana monografia W. Szurata została odrzucona przez radzieckie literaturoznawstwo jako zbyt propolska, analiza jej z punktu widzenia obecnego stanu badań nad Szewczenką wydaje się istotna, ponieważ pozostaje ona częścią ukraińskiego literaturoznawstwa historycznego i należy do tych dzieł, które stanowią początek komparatystycznych studiów literackich na Ukrainie.