Sołomija Pawłyczko: przekraczając tabu - Shtepenko, Oleksandra (Litteraria Copernicana, 2024)
Sołomija Dmytriwna Pawłyczko była literaturoznawczynią, publicystką, tłumaczką, doktor habilitowaną nauk filologicznych, profesorem Narodowego Uniwersytetu „Akademia Kijowsko-Mohylańska”, członkinią Związku Pisarzy Ukrainy. Jako jedna z pierwszych ukraińskich badaczek wprowadziła do literaturoznawstwa ukraińskiego dorobek studiów feministycznych oraz badań postkolonialnych.