Wioska Absurdu, Bułgaria: Dramaty Jordana Radiczkowa i ich odniesienie do teatru absurdu - Kaukov, Petar (Litteraria Copernicana, 2024)
Artykuł stanowi wprowadzenie do stylu dramatopisarskiego Jordana Radiczkowa (1929-2004), uważanego za jednego z najwybitniejszych pisarzy bułgarskich drugiej połowy XX wieku. Jego twórczość uczyniła go wyjątkowym w kulturze narodowej, ponieważ był płodnym i wszechstronnym artystą. Oprócz znaczenia i wpływu na poziomie krajowym, jego sztuki były tłumaczone i wystawiane w Europie, Ameryce i Azji. Na pierwszy plan wysuwają się pierwsze sztuki Radiczkowa: Zamieszanie (Sumatocha, 1967), Styczeń (Januari, 1974) i Łazarz (Łazarica, 1979). Teatr absurdu został wymyślony przez pisarzy "miejskich". Radiczkow udowodnił, że absurd może przygniatać wiejskich bohaterów z dala od wielkomiejskiego klimatu. Głównym tematem artykułu jest badanie pewnych podobieństw z twórczością Samuela Becketta. Niektórzy intelektualiści określali styl Radiczkowa jako "bałkański realizm magiczny". Innym motywem jest jego alegoryczna, a co za tym idzie, subtelna parodia komunistycznego reżimu. Artykuł pokazuje, że bez bezpośredniego dostępu do teatru absurdu Jordan Radiczkow stworzył swój niepowtarzalny styl, podążając za jednym z najmodniejszych trendów estetycznych w Europie Zachodniej.