Krzysztof Lipiński (1957-2013) – wrażliwy poeta i wnikliwy obserwator spraw ludzkich, mistrz słowa i przekładu - Zieliński, Lech; Muzioł-Zielińska , Joanna (Litteraria Copernicana, 2023)
Artykuł stanowi krótkie przedstawienie sylwetki Krzysztofa Lipińskiego, wybitnego germanisty, literaturoznawcy, przekładoznawcy i tłumacza z uwypukleniem subiektywnie wybranych obszarów, w któych zbiegały się zainteresowania przedstawionego mistrza i autorów artykułu.