Z mową pogrzebową przez wieki – o śmierci, życiu, kulturze i tradycji - Kuran, Magdalena (Litteraria Copernicana, 2023)
Tekst jest recenzją książki Małgorzaty Ciszewskiej pt. Szlacheckie mowy pogrzebowe - dwa ujęcia. Tradycja gatunku i realizacje Jakuba Sobieskiego (Warszawa 2022).