Różne odcienie dzieciństwa w utworze Agnieszki Suchowierskiej „Mat i świat” - Skowera, Maciej (Litteraria Copernicana, 2017)
Artykuł dotyczy utworu Agnieszki Suchowierskiej Mat i świat, który zostaje ujęty jako tekst literatury antropologicznie wrażliwej. Autor prezentuje różne obrazy dzieciństwa przedstawione w opowieści o tytułowym pluszowym misiu, wykazując, że są one odległe od zachodnich wyobrażeń na temat tego, jakie dzieciństwo być powinno. Społecznie zaangażowany tekst Suchowierskiej wpisuje się tym samym w obecny we współczesnej polskiej literaturze dziecięcej trend polegający na wprowadzaniu w obręb utworu obrazów dzieciństwa kontrastujących z konstruowaniem tego okresu życia jako „cudownej krainy” – bezpiecznej, pełnej przygód i zabawy, odległej od dorosłości.