Amoenus versus horridus: "W kleszczach lęku" w świetle konwencji sielankowej - Wojciechowska, Sylwia (Litteraria Copernicana, 2017)
Poniższa interpretacja jest uzupełnieniem artykułu "Amoenus versus Horridus. «The Turn of the Screw» and the (Counter)Pastoral", który ukazał się w zbiorze poświęconym twórczości Henry’ego Jamesa, "Henry James Goes to War". Celem artykułu jest wykazanie, iż konwencja sielankowa to ważne pole odniesień pozwalających wzbogacić interpretację tej noweli wykorzystującej zarówno topos locus amoenus, jak i locus horridus.