Czy można mówić o legendzie Karola Potkańskiego? Tropy, świadectwa, propozycje - Kobak, Andrzej (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Artykuł przedstawia postać historyka Karola Potkańskiego (1861–1907) i jego związki z kulturą młodopolską. Tematem rozważań jest problem „legendowości” jego biografii, zapisanej w korespondencji, wspomnieniach jego bliskich przyjaciół i znajomych. Osią rozważań są kwestie „osobowości legendowej” Potkańskiego, jego relacje z młodopolskim środowiskiem artystycznym i naukowym oraz dekadentyzmu. Rozważane jest pytanie, czy źródłem tej postawy były predyspozycje charakterologiczne historyka, czy jego rzeczywiste problemy zdrowotne, których sposób komunikowania pozwalał na usytuowanie w ramach dyskursu dolorycznego właściwego dla przełomu XIX i XX w.