Biografie Hruszewskiego: tradycja, innowacje, wyzwania metodologiczne - Тельвак, Віталій (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Artykuł jest próbą podsumowania studiów nad biografią Mychajła Hruszewskiego, powstałych w XX i pierwszych dekadach XXI w. Zaproponowano w nim typologię strategii narracyjnych (tradycyjnych i nowatorskich) używanych w dotychczasowych biografiach oraz wskazano na wyzwania metodologiczne, jakie przez twórcami stawia nowoczesna biografia wielkiego historyka.