Nowa biografistyka historyczna – perspektywa kobieca - Колесник, Ірина (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
W artykule podjęto próbę stworzenia niespersonalizowanego modelu intelektualnej biografii historyczki. Czerpiąc inspiracje metodologiczne z modelowania historycznego, socjologii sieci intelektualnych Randalla Collinsa, historii intelektualnej i gender studies, zaproponowano model, który mógłby stanowić odpowiedź na kryzys w badaniach biograficznych, w których zacofanie teoretyczne nierzadko idzie w parze z powtarzaniem dogmatów i stereotypów płciowych.