Historycy polscy końca XIX i początku XX w. we współczesnej historiografii ukraińskiej - Лазурко, Лідія (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Przedmiotem rozważań jest obraz życia, działalności i naukowych zainteresowań polskich historyków przełomu XIX i XX w. we współczesnej ukraińskiej historiografii. Analizie poddano powstałe w XXI w. prace ukraińskich badaczy poświęcone Józefowi Antoniemu Rollemu (1829–1894), Aleksandrowi Jabłonowskiemu (1829–1913), Ludwikowi Kubali (1838–1918), Oswaldowi Balzerowi (1858–1933) i Leonowi Wasilewskiemu (1870–1936). Na podstawie źródeł historiograficznych (dysertacji, monografii i artykułów) zidentyfikowana została specyfika tematycznych priorytetów ukraińskich naukowców w zgłębianiu tego zagadnienia. Ustalono przede wszystkim, że zainteresowaniem cieszyli się głównie ci badacze, którzy w swojej pracy naukowej skupiali się na problematyce przeszłości Ukrainy i wspólnej polsko-ukraińskiej historii. Rezultatem przeprowadzonej analizy jest wniosek, że współcześni ukraińscy naukowcy wyrażają w przedmiotowej kwestii obiektywne i wyważone oceny.