Developments and Changes in Polish and East Central European Women’s and Gender History - Hüchtker, Dietlind (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Artykuł ma na celu dekonstrukcję narracji dotyczącej historii kobiet i płci w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, przedstawianej z jednej strony jako nadrabianie zaległości lub dążenie do nadrobienia zaległości, a z drugiej strony jako odmienność i specyfika. Artykuł oferuje wgląd w tę historię wykraczający poza opozycje postępu i zacofania lub egzotycznej specyfiki. Na przykładzie tematów badawczych i niedawno opublikowanych prac naukowych podkreślono sposoby decentralizacji historii płci poprzez: 1) przedstawienie możliwości transregionalności, 2) zaproponowanie transgresywnego wykorzystania badań z różnych kontekstów lub dotyczących różnych tematów oraz 3) poszerzenie zakresu dyskusji na temat paradygmatów.