It’s Time to Move on: A Reply to John Connelly - Judson, Pieter M. (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Artykuł ten stanowi odpowiedź na artykuł Johna Connelly’ego dotyczący tego, jak historycy powinni traktować historię idei i nacjonalizmu w Europie Środkowej i Wschodniej oraz monarchii habsburskiej. Artykuł kwestionuje założenie o nieetnicznym charakterze nacjonalizmu zachodniego oraz odrzucenie przez Connelly’ego strategicznego wykorzystania indyferentyzmu narodowego w interpretacji historii społecznej XIX i XX w. Sugeruje również, że dodanie analizy instytucji imperialnych pomogłoby Connelly’emu lepiej zrozumieć złożony rozwój ruchów nacjonalistycznych.