Nation as Tragedy: What is Special About Central Europe’s Nationalism - Connelly, John (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Popularna literatura na temat nacjonalizmu nie jest dobrym przewodnikiem dla studentów zainteresowanych tym, dlaczego nacjonalizm doprowadził do konfliktów w Europie Środkowej i Wschodniej. Problem ten oddaje wyrażenie „wyobrażone wspólnoty” – rozumiane jako to, że ludzie mogą tworzyć narody zgodnie z własnymi pragnieniami – kulturowymi, politycznymi lub innymi. W rzeczywistości konkretne, ograniczające idee narodowości istniały w Europie od stuleci, a kiedy w XIX w. powstały ruchy demokratyczne, ludzie mieli wyraźne wyobrażenie o tym, co składało się na samorządne wspólnoty, które chcieli stworzyć: Czesi wyobrażali sobie państwo czeskie, Niemcy – niemieckie, Polacy – polskie i tak dalej. Ponieważ grupy etniczne współistniały w bardzo starych strukturach osadniczych, podstawowe ambicje tych ruchów okazały się nie do pogodzenia i doprowadziły do konfliktów. Artykuł szczególnie krytycznie odnosi się do poglądu, że „indyferentyzm narodowy” stanowił poważną opcję dla europejskiego życia politycznego w epoce nowożytnej.