Historia historiografii a historia nauki o literaturze. Spojrzenie z sąsiedztwa - Wołowiec, Grzegorz (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2025)
Artykuł przedstawia spojrzenie literaturoznawcy na dorobek badawczy historii historiografii w Polsce jako zinstytucjonalizowanej subdyscypliny nauki historii. W tym kontekście omówiona zostaje sytuacja panująca w historii nauki o literaturze polskiej, jej dokonania oraz słabe punkty. Szczególną uwagę poświęcono badaniom nad okresem Polski Ludowej, w tym stalinizmu, odnotowując panującą w tym zakresie asymetrię: bogaty dorobek historii historiografii i niewielki historii badań literackich. Autor artykułu formułuje postulat wzbogacenia badań nad historią nauk humanistycznych w okresie PRL o nowe konceptualizacje: podejście transdyscyplinarne oraz rewizjonistyczną analizę zwrotu narodowego w ZSRR w latach 30.