Respons na rzekomy kryzys. Refleksje nad stanem i przyszłością historii historiografii w Polsce - Pawelec, Tomasz (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2025)
Tekst jest autorską próbą refleksji sformułowaną w odpowiedzi na zestaw pytań dotyczących aktualnej kondycji oraz perspektyw historii historiografii zaproponowanych przez redakcję „Klio Polskiej”. Przedstawiono w nim stanowisko polemiczne względem założeń za nimi się kryjących (o kryzysie aktualnie mającym jakoby trapić tę specjalność).