Kto zasługuje na miano wybitnego dziejopisa? Andrzeja Wierzbickiego spojrzenie na polską historiografię doby porozbiorowej - Kolbuszewska, Jolanta (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2024)
W artykule podjęto próbę prezentacji jednej z ostatnich publikacji Andrzeja Wierzbickiego Poczet historyków polskich. Historiografia polska doby podzaborowej (2014). Zaprezentowano główne tezy (oś problemową), konstrukcję pracy, jej koncepcje i cele przyświecające autorowi. Na czoło wysunięto kryteria doboru postaci i co z tym związane, definicję „wybitności” w obszarze nauki historycznej zaproponowaną przez Andrzeja Wierzbickiego. Zaprezentowani przez niego badacze stanowili ważny punkt odniesienia na mapie rodzimego dziejopisarstwa. Pełnili funkcję swoistych mediów, za pośrednictwem których można było obserwować panoramę zjawisk obecnych w polskiej nauce doby porozbiorowej.