Wkład socjologów w dorobek polskiej historii kultury okresu międzywojnia (wybrane przykłady) - Kolbuszewska, Jolanta (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2023)
W artykule podjęto próbę charakterystyki dorobku i specyfiki badań polskiej historii kultury okresu międzywojnia. Zarysowano różnicę w sposobach uprawiania historii kultury pomiędzy socjologami a historykami. Tekst składa się z dwóch części – pierwszej, mającej charakter wprowadzający i zasadniczej – prezentującej wkład wniesiony przez reprezentantów rodzimej socjologii do refleksji nad dziejami kultury.