Wielkie projekty śląskich wydawnictw źródłowych jako forma historiograficznego oswajania regionu - Pestrykov, Oleksandr (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2022)
W artykule została podjęta próba spojrzenia na historię śląskich wydawnictw źródłowych jako na proces historiograficzny. Głównym celem jest analiza poszczególnych dzieł od pierwszych publikacji źródłowych z XVIII w. do najbardziej znanych projektów drugiej połowy XX w. Zasadniczą hipotezą jest stwierdzenie, że dobór i sposób opracowania dokumentów źródłowych był z jednej strony ściśle związany z ogólnym historycznym i historiozoficznym ujęciem regionu, z drugiej zaś sam wyraźnie wpływał na sposób postrzegania regionu przez historyków polskich i niemieckich.