Uwagi na temat „nowych szkół” w historiografii polskiej doby podzaborowej - Wierzbicki, Andrzej (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2022)
Tekst dotyczy dziejów historiografii polskiej w kraju i na emigracji, postrzeganych przez pryzmat współwystępowania różnych, często rywalizujących ze sobą, kierunków, metod, środowisk badawczych, ugrupowań politycznych itp., określanych jako szkoły historyczne. Za najbardziej reprezentatywne dla okresu podzaborowego autor uznał szkoły: naruszewiczowską (od Adama Naruszewicza), lelewelowską (od Joachima Lelewela), krakowską i warszawską.