Biografie historyków: recepcja i społeczny interes we współczesnej Ukrainie - Зашкільняк, Леонід (Klio Polska. Studia i Materiały z Dziejów Historiografii Polskiej, 2026)
Artykuł jest próbą opisu zmian zachodzących w ukraińskiej biografistyce w warunkach rosyjskiej agresji i trwałego funkcjonowania w świadomości społecznej rosyjskich mitów o bratnich narodach oraz wspólnej historii Ukraińców i Rosjan. Określone zostały w nim cechy naukowego podejścia do konstruowania biografii jako takich, a w szczególności biografii historyków. Przedstawiono także zjawiska, które w ostatnich latach pojawiły się w ukraińskiej biografistyce historycznej, polegające na wprowadzeniu wzorców historii intelektualnej, ze wskazaniem przykładów napisanych w tym nurcie biografii ukraińskich historyków. Opisano wreszcie epistemologiczne trudności i przeszkody w konstruowaniu naukowych biografii historyków i przeanalizowano dostępność oraz recepcję literatury biograficznej we współczesnej Ukrainie.